Of lezers tot goed tekstbegrip komen, hangt sterk af van de mate waarin ze gemotiveerd zijn om de tekst te begrijpen. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op leesmotivatie: wat het is en hoe het kan worden bevorderd.
Lees verderBijdrages in Handboek
WODN publiceert een digitaal vakdidactisch handboek. Met enige regelmaat zullen (teams van) experts op het gebied van de Neerlandistiek, de vakdidactiek, de onderwijskunde en de opleidingen bijdragen leveren. Dit zijn actuele teksten die vakdidactische en vakinhoudelijke concepten zo volledig mogelijk beschrijven. Elk hoofdstuk wordt voor publicatie beoordeeld door externe reviewers op praktijkgerichtheid en wetenschappelijke validiteit. Of je nu docent of leraar in opleiding bent, met deze bijdragen bent je weer helemaal op de hoogte van de didactiek voor het schoolvak Nederlands. Dit handboek is een publicatie in wording.
Zelf een bijdrage leveren aan het handboek? Zie de contactgegevens.
Volledige inhoud van het handboek
RSS-feed van de laatste bijdrages aan het handboek
Taalbeschouwingsdidactiek: Bronnen (deel 3)
Bij taalbeschouwing gaat het altijd om de relatie tussen vorm en betekenis, bekeken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast heeft een taalbeschouwing ook altijd bronnen nodig om de beschouwing op te baseren. Welke bronnen zijn dat? En wanneer noem je iets een bron?
Lees verderTaalbeschouwing, wat is dat? (deel 1)
Taalbeschouwing is het systematisch nadenken over vorm en betekenis van taal. Dat kan het systematische verband tussen taalvormen en betekenissen betreffen, maar ook de invloed van individuele, sociaal-culturele en historische factoren in een gegeven context, zowel op taalvormen, betekenissen als het verband daartussen.
Lees verderTaalbeschouwingsdidactiek: Perspectieven (deel 2)
Bij taalbeschouwing gaat het altijd over de relatie tussen vorm en betekenis. In deze bijdrage worden vier perspectieven beschreven van waaruit we naar taal kunnen kijken.
Lees verderDigitale geletterdheid (deel 1): een uitdaging voor het (taal)onderwijs
Digitale geletterdheid opnemen in het onderwijs is echt nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat leerlingen hier vaak niet goed in zijn en dat het idee dat digital natives vanzelf digitaal competent zijn een mythe is. We kijken naar de vraag wat digitale geletterdheid is en we koppelen in dit stuk digitale geletterdheid vooral aan nieuwe onlinetaalvaardigheden, ihb onlineleesvaardigheid, nodig om geletterd te zijn in de overweldigende digitale informatieomgeving. Welke vaardigheden zijn cruciaal en waarom?
Lees verderLezersonderzoek (deel 3): onderzoek in stappen
Deze bijdrage geeft een overzicht van de keuzes die gemaakt moeten worden bij lezersonderzoek. Lees verder over de keuzes met betrekking tot: 1. Proefpersonen2. De setting van de test3. De analyse van de data4. De rapportage 1. Proefpersonen: wie doen er mee? De keuze van de proefpersonen heeft een enorme
Lees verderLezersonderzoek (deel 1): inleiding
Veel instanties en bedrijven hechten er terecht aan begrijpelijk te communiceren met burgers en klanten. Deze bijdrage gaat in op hoe men de begrijpelijkheid van teksten, website, applicaties onderzoekt, om tijdens de ontwerpfase de communicatie te verbeteren, of in de eindfase een keuze te maken uit verschillende versies.
Lees verderLezersonderzoek (deel 2): methoden
Dit is een keuzehulp met tien methoden om te onderzoeken of een document, website of tool begrijpelijk, aantrekkelijk, overtuigend en gebruiksvriendelijk is.
Lees verderObserverend leren bij studerend lezen
Dit artikel gaat over de didactiek van observerend leren om leerlingen te leren hun strategische aanpak bij studerend lezen te verbeteren.
Lees verderHistorische letterkunde deel 2: Literatuurgeschiedenis
Deze bijdrage gaat over literatuurgeschiedenis: wat houdt deze term in, wat bieden de wetenschappelijke handboeken, door welke vraagstukken wordt het huidige denken over literatuurgeschiedschrijving bepaald en hoe staat het met de transfer naar het voortgezet onderwijs?
Lees verder