Redeneren en inzichten verwerven over literatuur

Hoe kan je zorgen voor betekenisvolle inhoud en samenhang tussen de verschillende onderdelen van het schoolvak Nederlands? Nadie Janssen en Renate van Keulen schrijven erover in hun artikel ‘Redeneren en inzichten verwerven over literatuur’, dat is opgenomen in het handboek van WODN. Ze laten zien hoe literaire en niet-literaire bronnen elkaar kunnen versterken tijdens het redeneerproces en hoe leerlingen verschillende taalvaardigheden inzetten om uiteindelijk tot een inzicht te komen over literatuur, de werking van taal, zichzelf of de wereld om zich heen.

Lees verder

Imagologie

Bekend zijn de stereotypen van de stugge Fries, de nuchtere Hollander, de spilzieke Griek of de frivole Fransman. Imagologie bestudeert hoe dergelijke stereotypen verbeeld worden in literaire teksten en andere cultuuruitingen. Voor het handboek van WODN schreef Janneke Weijermars hierover een mooi artikel, waarin ook het belang van imagologie voor het literatuuronderwijs duidelijk wordt: leerlingen kunnen stereotyperingen in literatuur detecteren en bekritiseren, waarbij ze ook kunnen nadenken over hun eigen vooroordelen.

Lees verder

Recent auteurschapsonderzoek: auteursrepresentatie

Een sleutelvraag in het auteursonderzoek is die naar de representatie van de schrijver. Dat wil zeggen: welk beeld geeft een auteur van zichzelf, en hoe ziet de buitenwereld deze auteur? In deze bijdrage laten we zien dat onderzoekers hierin met verschillende methoden historische patronen bloot proberen te leggen en de beeldvorming proberen te begrijpen. Daarbij boren ze geheel nieuwe bronnen aan.

Lees verder

Het Leesdossier

Bij de start van de Tweede Fase in 1998 werd het leesdossier verplicht gesteld als middel om de literaire ontwikkeling van de leerling zichtbaar te maken. Die verplichting verviel al snel, maar dossiervorming via het leesdossier kan nog steeds een waardevol hulpmiddel zijn in het literatuuronderwijs Nederlands.

Lees verder

Leren praten over gezamenlijk gelezen literatuur

Het is van belang dat leerlingen in de les Nederlands ervaren hoe zij kunnen opgaan in een verhaalwereld van woorden. In een lezersgerichte aanpak binnen het literatuuronderwijs ervaren leerlingen, dat hun eigen leesbelevingen legitiem en waardevol zijn. In de bespreking van gezamenlijk gelezen literatuur kunnen leerlingen onderling hun eigen leeservaringen vergelijken en verdiepen.

Lees verder