Twee lessenseries over het lezen en schrijven van columns en nieuwsberichten waarin een genregerichte aanpak wordt gehanteerd. De lessen zijn ontwikkeld in het kader van een promotieonderzoek. Zodra de artikelen over ontwerp en effecten beschikbaar zijn, worden die hier gedeeld. De meelezer schrijft: Interessante aspecten Mooie lessenreeksen over columns en nieuwsberichten, die heel volledig zijn.…
Lees verderSleutelwoorden: Schrijfvaardigheid
Het nut van gecombineerd lees- en schrijfonderwijs
Bij lezen en schrijven gebruiken we deels dezelfde kennis en cognitieve systemen. In deze meta-analyse onderzoeken Graham en collega’s daarom de effecten uit 47 eerdere studies waarin lees- en schrijfonderwijs gecombineerd aan bod komen. De meta-analyse laat zien dat deze onderwijscombinatie – waarbij niet meer dan 60% uitgaat naar één van de twee vaardigheden –…
Lees verderLessenreeks syntheseteksten leren schrijven – schrijfprocessen; Startlessen
Dit is een reeks van drie lessen over syntheseteksten. Les 1: Leerlingen voeren een volledige syntheseopdracht uit; Les 2: Leerlingen vergelijken teksten van verschillende kwaliteit en stellen vast waaraan een goede synthesetekst moet voldoen; Les 3: Leerlingen vergelijken hun eigen schrijfproces met dat van anderen en maken een persoonlijk schrijfplan. De reeks is getest op…
Lees verderDe rol van peerfeedback in het schrijfproces
Samenvatting (door de auteur) Leerlingen van 2V gaven elkaar vorig jaar in de peerfeedbackronde bij het schrijven van betogen geen bruikbare feedback voor herschrijving. Daarbij was er toen geen ruimte voor het uitvoeren van de herschrijffase. Mijn ontwerphypothese is nu: Als ik de feedbackfase verbeter op twee punten (zie ontwerpregel 1 en 2) én de…
Lees verderOp naar een beter schoolexamen schrijfvaardigheid
Inleiding bij het project Schrijfvaardigheid in het schoolexamen: over schrijfvaardigheid en beoordelaarsbetrouwbaarheid. Korte inleiding in de zes experimenten in dit project.
Lees verderOverzicht SE Schrijfvaardigheid cursusjaar 2019-2020
Dit overzicht bevat korte beschrijvingen van het SE schrijfvaardigheid van scholen die deelnemen aan het LTN project SE Schrijfvaardigheid
Lees verderOp weg naar een praktisch schoolexamen schrijfvaardigheid
In dit artikel doen twee docenten Nederlands verslag van hun zoektocht naar een praktisch examen voor schrijfvaardigheid op hun eigen school. Ze beschrijven het ontwikkelproces van dit vernieuwde praktijkexamen voor schrijven waarbij meer aandacht is voor het onderliggende schrijfproces. Ook delen ze hun eerste resultaten van de implementatie in de bovenbouw havo. Op basis van…
Lees verderGeïntegreerd lezen en schrijven in het schoolexamen. Interview met Annerieke Dijkstra en Marlou Lutkemeijer (Veenlanden College), deelnemers aan het project schoolexamen schrijven.
In dit interview vertellen twee docenten waarom ze een geïntegreerd lees- en schrijfschoolexamen wilden afnemen en hoe ze gezocht hebben naar een goede manier om dat voor elkaar te krijgen. In het interview beschrijven ze de opdracht die ze maakten en wat de leerlingen ervan vonden. Bij het interviewverslag is ook de opdracht in een…
Lees verderOp zoek naar een praktijkexamen Nederlands; startpunt
Wat als schrijven niet meer in een afgebakende zitting wordt getoetst, maar in een langere periode met meer aandacht voor het proces? Hoe zou het examen er dan uit zien? In deze bijdrage verkent Margot van Houwelingen, docente Nederlands, de mogelijkheden van een praktisch examen voor schrijfvaardigheid. Inspiratie hiervoor doet ze op bij het vak…
Lees verderSamen vergelijken en beoordelen van schrijfopdrachten
In dit artikel beschrijven docenten van drie verschillende scholen hun ervaringen met het beoordelen van teksten door middel van paarsgewijs vergelijken in het digitale programma Comproved. Ze laten zien hoe de kwaliteit van deze holistische en comparatieve aanpak niet onder doet voor een meer traditionele manier van beoordelen met rubrics. Ook demonstreren ze hoe je…
Lees verder