Kunnen leerlingen leren hoe ze zelf creatieve ideeën kunnen bedenken voor een kort verhaal? Absoluut. Door als docent de leerlingen als strategie afwisselend te laten divergeren en convergeren ontstaan ideeën en komt hun schrijfproces effectief op gang.
Lees verderBijdrages in Schrijven
Zo kan het ook’s over schrijven.
Peerfeedback door middel van paarsgewijs vergelijken
Wat is de kernactiviteit van de leerlingen? Leerlingen leren kritisch naar teksten van andere leerlingen en hun eigen teksten kijken. Hierdoor verbeteren ze hun eigen schrijfproduct. Wat is de kernactiviteit van de docenten? De docent zorgt voor een pakkende, duidelijke schrijfopdracht. Opdrachten kunnen komen uit bestaande lesmethodes, maar ook authentieke
Lees verderSchrijven: Een instructiemodel voor nieuwe leerstof
Hoe zet ik leerlingen op scherp als zij een nieuw tekstsoort moeten leren schrijven?
Lees verderReflecteren op de effecten van schrijfstijl
Bij het schrijven van teksten maken leerlingen onvermijdelijk formuleerkeuzes, maar dat doen ze lang niet altijd bewust. Deze keuzes hebben effect op de lezer, maar ook daar denken leerlingen niet altijd over na. Bij de werkwijze die we hier beschrijven, leren leerlingen zorgvuldig kijken naar de effecten van schrijfstijl in eigen teksten en in die van hun medeleerlingen. De effecten worden besproken in gestructureerde klassikale gesprekken, met aandacht voor het schrijversperspectief en het lezersperspectief.
Lees verderComparatief beoordelen van schrijfproducten voor waardevolle feedback
Docenten beoordelen met de online tool Comproved de teksten van leerlingen op een holistische en vergelijkende manier, waardoor ze meer oog hebben voor de communicatieve effectiviteit van teksten en daar ook gerichter feedback op kunnen geven.
Lees verderSamen een neus voor tekstkwaliteit ontwikkelen vóór het schrijven
Leerlingen analyseren aan de hand van succescriteria voorbeeldbrieven die verschillen in kwaliteit. Dat doen ze voordat ze zelf gaan schrijven.
Lees verderSchrijven met tussentijdse lezersreacties
Leerlingen voeren tijdens het schrijven feedbackgesprekjes met verschillende klasgenoten opdat ze zich beter bewust worden van uiteenlopende lezersreacties en direct hun tekst kunnen bijschaven.
Lees verderLeerlingen met plezier leren reviseren
Wat is de kernactiviteit van leerlingen? Leerlingen ervaren wat een (hun) tekst met lezers doet opdat zij een sterke behoefte voelen om hun tekst te reviseren, omdat ze beter weten hoe een specifiek genre in een lezer werkt. Uitgangspunt is dat er een tekst geschreven wordt, die gelezen moet worden:
Lees verderSyntheseteksten rangschikken
Als leerlingen voorafgaand aan een nieuwe taak eindproducten vergelijken en rangschikken op kwaliteit, weten ze waar ze naartoe moeten werken en beginnen ze beter voorbereid aan de taak dan wanneer zij vooraf alleen directe instructie krijgen.
Lees verder