Docenten beoordelen met de online tool Comproved de teksten van leerlingen op een holistische en vergelijkende manier, waardoor ze meer oog hebben voor de communicatieve effectiviteit van teksten en daar ook gerichter feedback op kunnen geven.
Lees verderBijdrages in Zo kan het ook
Hier plaatsen vakdidactici en onderzoekers theoretisch en empirisch onderbouwde lesideeën in de etalage. Het hoofddoel van Zo kan het ook is docenten Nederlands vakdidactisch te inspireren. De lesideeën worden zo gepresenteerd dat je ze kunt aanpassen en inzetten op een manier die past in jouw eigen praktijk. Daarnaast biedt de rubriek je inzicht in de onderbouwing van het lesidee: wat levert het op en welke mechanismen zorgen ervoor dat het lesidee effectief is?
Zelf bijdragen? Zie de contactgegevens en auteursinstructies.
RSS-feed van Zo kan het ook
Observerend (strategisch) lezen
Hoe stel je het lezen zelf in de leesles centraal? Laat leerlingen een pittige tekst lezen en laat ze daarna hun (strategisch) leesgedrag beschrijven en dit in duo’s evalueren. Zo staat lezen centraal en krijgen leesstrategieën een logische plek.
Lees verderGrammatica vanuit ‘valentie’ als basisconcept
Deze bijdrage bespreekt hoe het didactiseren van het concept valentie kan leiden tot een dieper inzicht in grammatica voor leerlingen. Centraal in die bespreking staat een inductieve kaartjesopdracht die bedoeld is om taalgevoel van leerlingen te stimuleren aan de hand van abstracte patronen, zodat ze ervaren wat het concept valentie inhoudt. Die ervaring kan vervolgens gebruikt worden om een aantal kernzinsdelen uit de traditionele grammatica (onderwerp, voorwerpen en bijwoordelijke bepalingen) beter te begrijpen.
Lees verderSamen een neus voor tekstkwaliteit ontwikkelen vóór het schrijven
Leerlingen analyseren aan de hand van succescriteria voorbeeldbrieven die verschillen in kwaliteit. Dat doen ze voordat ze zelf gaan schrijven.
Lees verderSchrijven met tussentijdse lezersreacties
Leerlingen voeren tijdens het schrijven feedbackgesprekjes met verschillende klasgenoten opdat ze zich beter bewust worden van uiteenlopende lezersreacties en direct hun tekst kunnen bijschaven.
Lees verderBeroepsgericht leren spreken
Door bij gespreksvaardigheid gebruik te maken van beroepstaken uit de mbo-kwalificatiedossiers, leren (v)mbo-leerlingen tegelijkertijd hoe zij hun beroepsrol moeten vervullen én welke beroepstaal hierbij komt kijken. Dit versterkt hun gespreksvaardigheid, taalbewustzijn en zelfvertrouwen.
Lees verderSamenwerkend lezen in het voortgezet onderwijs (SALEVO)
Leerlingen lezen samen een zakelijke tekst om tot (beter) begrip van de tekst te komen en te leren van elkaars aanpak.
Lees verderPersoonlijke voorkennis en ervaringen activeren bij fictie- en literatuuronderwijs
Leerlingen activeren hun persoonlijke voorkennis en ervaringen bij een gegeven thema in een fictionele of literaire tekst.
Lees verderLeerlingen met plezier leren reviseren
Wat is de kernactiviteit van leerlingen? Leerlingen ervaren wat een (hun) tekst met lezers doet opdat zij een sterke behoefte voelen om hun tekst te reviseren, omdat ze beter weten hoe een specifiek genre in een lezer werkt. Uitgangspunt is dat er een tekst geschreven wordt, die gelezen moet worden:
Lees verderSyntheseteksten rangschikken
Als leerlingen voorafgaand aan een nieuwe taak eindproducten vergelijken en rangschikken op kwaliteit, weten ze waar ze naartoe moeten werken en beginnen ze beter voorbereid aan de taak dan wanneer zij vooraf alleen directe instructie krijgen.
Lees verder